torstai 15. tammikuuta 2015

Mitäs tänään syötäisiin?

No niin, luvassa on siis tällä kertaa ruokaan liittyvää jaarittelua ja jopa ruokaohjekkin. Moni varmaan miettii, että mitähän ne siellä Islannissa oikein syövät? Internetin ihmeellisestä maailmasta voi bongata niinkin mahtavia paikallisia gourmet-yllätyksiä, kuin esim. valaan liha ja lunnit pääsevät myös tutustumaan ruokalistaan, osana sitä tosin. Sitten tietenkin pakolliset kala ja mädätetty hai, tuo lievästi pissalta maistuva makuelämys. Pääruoaksi saa toki myös pässin kiveksiä ja palan painikkeeksi raakaa viinaa. Kaikkia näitä on tarjolla sille, joka ne itse metsästää... ei kun mitä? Todellisuudessa en ole vielä törmännyt näihin makuelämyksiin, kuin sattumalta lehteä vilkaisemalla, kaikkia näitä on varmasti tarjolla jos vaan jaksaa etsiä ja tahtoo kokeilla.

Itse olen metsästänyt omat sapuskani kaupasta ja voin todeta, että valikoimat ovat täällä ihan suomalaista tasoa, ehkä ei nyt sentään sitä Oululaisen Jälkiuunileipää ja Saarioisten roiskeläppiä löydä, mutta tuttuja tuotteita löytyy ja paikallisistakin tuottteista pääsee selvyyteen auttavalla ruotsin taidolla. Skyr on tietenkin täällä kova sana, sitä löytyy muutamaa eri tyyppiä, makeampaa ja sitä tuttua, mitä ihan lähi-Siwastakin saa, ja tietenkin myös jogurttia niille, joille ei Skyr uppoa. Lähikaupoista tutuimmaksi on tullut Bonus, jonka logossa komeilee kaikille lapsosille tuttu säästöpossu, (mielenkiintoisella virneellä varustettuna) joka on huokeimpia vaihtoehtoja ja paikallisten suosima, samaan hintagategoriaan kuuluu Kronan ja Noatun. Sitten Stokkan suosijoille on olemassa Hagkaup, josta saa vähänä kalliimmalla kaikkea kivaa leivän päälle ja vähän viereenkin. Lisäksi yökukkujia palvelevat huoltoasemat ja 10/11 eli jenkkilästä tutun 7/11 islannin serkku, tosin aika suolaiset hinnat eli ei kannata ihan koko viikon fruokaostoksia sieltä hakea. Lisäksi löytyy korttelileipomoita ja taatusti tuoretta kalaa voi käydä ostamassa ihan erillisestä kalakaupasta, Fiskbudinista. Ruokiin on lisätty aika paljon enemmän sokeria, kuin mitä suomessa ainakin itse olen tottunut, joten jos piilosokerit ja sokeri yleensäkkin on vältettävien listalla, kannattaa pitää silmällä tuoteselosteita.

Maitoa saa laktoosittomana, kevyt tuotteita löytyy ja jokaiselle tuoteryhmälle on omat osastonsa, siis ihan seinillä erotettuja (ainakin Bonuksessa, toim. huom.), banaaneja ja muita hedelmiä saa, mutta koska ovat tuontitavaraa niin hinnat ovat sen mukaisia. Ruisleipää on lähinnä näkkileipänä, ja HC-leivänsyöjän makuun varmasti aika pliisua, mutta menettelee. Lisäksi löytyy pakasteesta kalaa, lihaa tuoreena ja jäisenä ja lampaan lihan ystäville ilouutinen, täältä sitä saa, paikallisena ja ihan ympäri vuoden. Ja jenkkituotteiden ystäville on paljon tarjolla sitä Setä-Samulin hyvää syötävää, kaupasta ja pikana. KFC, Taco Bell ja Pizza Hut palvelevat pikaruoan ystäviä, Mäkkäriä ei tosin ole ollut enää vähään aikaan, mutta paikalliset purilaiset ovat kuulemma hyviä yhtä lailla. Jätskinhimoiset korvat hörölle ja lusikat ojoon: paikalliset kertovat, että on olemassa erityisen ihanaa maitojäätelöä ja kermajäätelö tarjolla, mielikuvituksellisina makuvariaatioina tietenkin, suuntaa siis kulkusi Isbudiniin, siellä olen kohta minäkin :). Kaiken karvaisia maustekastikkeita, majoneesipohjaisia ja muitakin löytyy lasten ja lastenmielisten iloksi montaa sorttia ja kuinkas muutenkaan, täällä ne ovat juurikin nuoremman väestön suosiossa, paistetun kalan kanssa on kyllä herkkua joku hyvä maustekastike.Ja niitä salmiakkiholistin must have karkkeja, eli Turkinpippureita saa ainakin keskustan Bonuksesta, bongasin samalla muutaman muunkin Fazerin tuotteen karkkihyllystä.

Siinäpä vähän ruoanmetsästyksestä ja mihin kannattaa suunnata, jos keittiöön on mahdollisuus päästä käsiksi ja pitempää reissua on suunnitteilla. Sitten siirrymmekin ruokablogistiikan puolelle eli mitä on tullut laitettua. (ohjeet on tehty vähän sinnepäin periaatteella eli molekyyligastronimiset mittasuhteet saavuttavaa mittatarkkuutta ei tule tapahtumaan)

Johannan pekonipasta ala Iceland
Johannas pasta with bacon and then some
 400 gr pastaa/ pasta
170 gr pekonia/ bacon
2 dl ruokakermaa/ cooking cream or if not found use the cream you'd normally use while cooking
Sopivan kokoinen palanen (äidin sanoja lainaten flänkäys) Hvitlauksostia eli paikallista valkosipulijuustoa/ a dollop (size is up to your taste) of local garlick cheese Hvitlauksost
1 pieni sipuli pilkottuna/ small onion diced
Suolaa ja pippura myllystä/ salt and pepper from grinder
Voita/Butter
Rakkautta/Love

Vettä kattilaan ja kiehumaan, mausta suolalla ja kippaa haluamasi pasta joukkoon veden kiehuessa./ Measure water to a pot and wait it to boil, season with salt and pour in pasta of you choise.
Pastan kiehuessa pilko pekonit sopiviksi suupaloiksi ja paista halutessasi pienessä nokareessa voita./ While the pasta is cooking, dice the bacon and fry till nice and brown, if you want, use a litle butter for frying.
Lisää paistettujen pekonien joukkoon ruokakerma ja valkosipulijuusto ja keittele hiljalleen sakeaksi./ Pour the cream over the bacon, mix in cheese and boil them untill the sauce is nice and thick.
Tarkista pastan kypsyys, valuta vesi pois ja holauta pastan joukkoon kastike, sekoita, mausta suolalla ja pippurilla ja anna vetäytyä hetki kannen alla, kata vaikka pöytä sillä välin ja nauti./ Check that the pasta is nice and cooked, drain and mix with the sauce. Season with salt and pepper and let the pasta to rest for a litle while, set the table while waiting and enjoy with good comppany




What's Cookin' Doc?

Many of you might be wondering, what do they really eat in Iceland? A small glace to the wonderfull and wacy world of internet will tell you the mouthwatering facts of Icelandic food: whale and puffin, side by side at the table, on the plate that is. Putrified shark, the sweet aromas of urine in it and who would want to miss the ram testicles, washed down with raw alcohol... and cut!
Back to the real world and to the kitchen. You can always sample these interesting foods and find out what's the deal with them, a few restaurants serve puffin and whale meat for the adveturous type of food lovers down town, but now we can talk about where you can hunt your bread and ham.

If you're like me and are staying a bit longer than the standard week or so in Iceland and have a kitchen at your use, it's good to know that a lot of the stuff you find in Finland are here as well, if not as the same brand and products then atleast they're similar. Some knowledge of Swedish will help while shopping to figure out what you're buying, and a lot of people have already eaten Skyr. Well here's a variety of Skyr, different brands and flavours, and if youghurt is more of your thing, not to worry, they have everything from diet to lactoce free.

The go to places for hungry food hunters here are called Bonus, wich has a funny looking Piggy Bank on its logo, a smart choise with reasonable prices, Kronan which is offering the same prices as Bonus, Noatun and the Hagkaup which is apparenty quite expensive. For the hungry night owls the 10/11 is offering groceries off hours but the prices are higher, and then there's the gas stations that sell nessesities like milk etc. for those in need.

Fast food lovers will find satisfaction to their craving at the KFC, Taco Bell and Pizza Hut, unfortunatelly the McD's has no longer restaurants in Iceland, but local restaurants serve good burgers aswell. There's also many American foodbrands available in the stores, so Uncle Sam is not too far away. The fans of all mighty ice cream will be happy to know that the local Isbudin sell excelent ice creams made from fresh milk and cream so get your spoons and hop on a plane.

The shops differ from the Finnish with having their own walled section for wegetables, meat, milk product and others (well in Bonus they have). Fruits and vegetables are available, just be prepared that as they are mosty imported the prices can sometimes be litle higher. You can buy a variety of meat, frozen and fresh, fish and domestic lamb is available all year arround. Lactose free milk is available, and the most common milks are the low fat ones. The only kind of rye bread that I've found so far is the craker variety, not even near the real thing, but it's something, I gues the most bought variety is wheat toast but I need to go and check out the bakeries you can find arround the city. Then there's also the old fashioned fishmongers or Fiskubudins, who sell fresh catch of the day, a must visit place for the cats and other fans of fish. What may come as a surprice is that the foods here contain a lot more sugar, than what you might have gotten used to in Finland, so keep that in mind if you try to avoid exess sugar in your diet. Here's also available all kinds of sauces for fish, meat, fries etc. and specially the local kids enjoy them.
That's about it for now I think, the recepy you saw earlier is for a pasta dich I had made for myself earlier this week. The recepies aren't that exact but hey, I'm not Jamie Oliver :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti